Jubileumsåret 2017 närmar sig sitt slut och det är med tacksamhet jag ser tillbaka på året som gått

Jubileumsåret 2017 närmar sig sitt slut och det är med tacksamhet jag ser tillbaks på året då KVIS, dvs Konstens Vänner i Svedala firat sitt 10-årsjubileum. Jag känner mig hedrad som får vara ordförande i en förening där jag tillsammans med världens bästa styrelse driver ett galleri som värnar om att förgylla vår lilla del av världen med ett rikt konst- och kulturutbud.

Christina Karlsson, ordförande i GALLERI KVIS

 

Min personliga uppfattning är att konst berikar världen, konst är ett medel för kommunikation och ett sätt att uttrycka sig. Konst väcker tankar, idéer och bidrar till att utveckla samhället genom att människor ges möjlighet att göra sina röster hörda. Konst kan upplevas genom alla sinnen, den kan ha en terapeutisk och läkande förmåga, skapa välbefinnande och bidra till att utveckla samhället.

Året har varit arbetsamt för oss i styrelsen samtidigt som arbetet har gett oss enormt mycket tillbaka i form av konstupplevelser, positiv återkoppling i olika former plus gemenskap med såväl medlemmar som övriga besökare och utställare.

GALLERI KVIS styrelse: Lars Persson, Ewa Lennerling, Christina Karlsson, Mia Löfstedt, Eva Bengtsson, Margaretha Persson, Ulrika Liljenström och AnnMagreth Albin

När jag blickar bakåt och tänker på årets utställningar inser jag att alla varit unika på sitt sätt och förtjänar att nämnas. I detta inlägg har jag av platsskäl valt att göra några nedslag för att sammanfatta året.

Jubileumsåret inleddes med en utställning i samarbete med Svedala Kommun, Din konstskatt 1970-2010: Ett urval av Svedala kommuns konstinköp. Äntligen fick vi kommuninvånare möjlighet att ta del av några av kommunens konstskatter genom en samlad utställning på galleriet. På vernissagedagen höll Karin Leeb Lundberg ett föredrag med spännande anekdoter om såväl konstverk som konstnärer.

Karin Leeb Lundberg på GALLERI KVIS

Vi gjorde galleriets årsmöte i mars 2017, till en “happening” som förutom årsmöte bjöd på en utställning med alster framställda av oss i styrelsen. Vid årsmötet tackade vi av Leif Lindén och Greta Wetterlöf Rhodin, som är två av de drivande konstnärer som varit med i styrelsen sedan starten 2007.

Nya styrelseledamöter som hälsades välkomna är Mia Löfstedt och Ewa Lennerling.

Föreningens 10-årsjubileum firades med en fascinerande utställning med Lage Pergons personliga trädskulpturer, Colinette Hammars fotografier av en promenad genom Lunds Botaniska trädgård och Helens Phans spännande design med ritningar av olika interiörer och tryck. Cissi Landén var inbjuden för att inleda kvällens medlemsmingel med sina toner. Ulrika Liljenström ansvarade för konstnärssamtalen med Colinette Hammar och Helen Phan.

Colinette Hammar och Ulrika Liljenström

Lage Pergon, skulpturer på GALLERI KVIS

En av årets absoluta höjdpunkter inträffade på Sveriges nationaldag den 6 juni när vi tilldelades Lions Club I Svedalas stipendium som ett kulturpris. Ett erkännande som betyder mycket för oss i styrelsen som är ideellt engagerade. Motiveringen var bland annat att vi genom vår idérikedom, vårt stora engagemang och aktiva arbete med sociala medier bidrar till att sätta Svedala på kartan.

Eva Bengtsson, Ewa Lennerling, Christina Karlsson och Margaretha Persson

Svedala SommarRock valde att fira sitt 30-årsjubileum med en spektakulär utställning där delar av galleriet byggdes om till en digital rockkonsert för att kunna visa ett axplock av konserter som passerat under 30 år. Utställningens arrangörer lyckades fylla galleriet med över 1000 fysiska fotografier plus ytterligare fotografier som ingick i de rullande bildspelen. Utställningen lockade totalt ca 749 besökare och slog därmed besöksrekord.

SommarRockens utställnng på GALLERI KVIS

Under året har vi haft tre temautställningar: Porträtt och identitet, Växter och bildelar och Adventsutställningen med temat Vinter.

Temautställning, Växter och bildelar, med akvarell av Kjell Wihlborg

Under årets kulturnatt förenades galleriets utställning över generationsgränserna med utställare i åldersgrupper från 17 år till över 70. Ulrika Liljenström höll i det populära kulturquiset.

Kulturquis med Ulrika Liljenström

Under året har vi dessutom arrangerat ett antal föredrag i konstens tecken. En av våra tre föredragshållare var Susanne Lindblad från Tjörnarps konsthall som inspirerade oss dels med sin berättelse om hur Tjörnarps konsthall vuxit från ideell verksamhet till en etablerad konsthall med anställd personal, men också med bakgrunden om hur påskens konstrundor i Skåne vuxit fram.

Susanne Lindblad håller föredrag på GALLERI KVIS

Adventsutställningen 2017

Utställningsåret avslutades med vår traditionsenliga adventsutställning med vintertema. 22 konstnärer deltog med alster i olika tekniker som: oljemålningar, akvarellmålningar, akrylmålningar, betongskulpturer, träsniderier, keramik, glas och smycken. Den första advent bjöd galleriet även på glöggmingel och julpyssel. Det årliga medlemslotteriet som alltid innehåller fina vinster hölls. En av årets många vinster gick till en av galleriets fd styrelseledamöter Leif Lindén. Han valde väktaren av Åsa Melin som är en av årets utställare.

Leif Lindén med väktare av Åsa Melin

Några av de lite mer praktiska ting som uträttats under året är att vår skylt som länge haft ett trasigt hörn har lagats, vi har köpt in nya fina flaggor, tryckt upp visitkort, förbättrat vår hemsida, fortsatt bygga nätverk via facebook, skapat ett Instagramkonto och skapat nya kontakter med andra föreningar och människor både från Svedalakommun och från andra orter i Sverige.

GALLERI KVIS styrelse dec-2017. Lars Persson (kassör), Ewa Lennerling (suppleant), Christina Karlsson (ordförande), Mia Löfstedt (ledamot), Eva Bengtsson (vice ordförande), Margaretha Persson (sekreterare), Ulrika Liljenström (ledamot) och AnnMagreth Albin (ledamot)

Jubileumsåret 2017 har som tidigare nämnt varit arbetsamt men fantastiskt utvecklande och givande. Vi i styrelsen strävar självklart efter att ständigt förbättra och utveckla vårt arbete och verksamheten som helhet. Just nu håller vi bland annat på att ta fram en slogan till galleriet. Några förslag har vi redan fått in men vi är öppna för fler idéer så välkommen med ditt bidrag antingen här i kommentarsfältet eller på kvis@gallerikvis.se.

Avslutningsvis vill jag önska er ett fortsatt fint avslut på 2017,

och ett riktigt Gott Nytt 2018!

Christina Karlsson, ordförande i GALLERI KVIS

 

 

 

 

2 svar på ”Jubileumsåret 2017 närmar sig sitt slut och det är med tacksamhet jag ser tillbaka på året som gått

 1. Så roligt att läsa allt detta om er konstförening! GrATTIS TILL 10 ÅR!
  Bra jobbat med engagemang och vidsynthet kommer en långt i konstens öga – konstnärligt tänkt 🙂

  • Tackar så mycket!
   Och har du vägarna förbi Skåne så är det bara att titta in på galleriet 🙂
   Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *