Den 2 februari – 10 mars inleder Ronnie Holmberg och hans målarelever Eva Bengtsson, Margaretha Persson och Agneta Andréasson konståret.
Ronnie Holmbergs mål är att under utställningens gång skapa 10-meters målning på temat folktro. Han har riggat upp ett jättestaffli i det inre rummet på galleriet och där kommer vi att kunna följa målningen från början till färdigt alster. Kommer han att lyckas? Det här kommer onekligen att bli en spännande resa att följa!
Ni som vill veta mer om folktro, hiskeligheter och annat elände kan redan nu boka in lördagen den 16 februari kl 13.00, och söndagen den 3 mars kl 13.00. Då bjuder Ronnie Holmberg in oss på föredrag där han berättar mer om sina målningar som är tolkningar kring den svenska folktron.
Utställningen kommer att ha öppet på lördagar och söndagar kl 11-15. är ni en grupp som vill besöka utställningen på övrig tid så hör av er så försöker vi att finna en tid som passar.
Storhetsvansinne, folktro och annat spännande! Den 2 februari – 10 mars inleder Ronnie Holmberg och hans målarelever Eva Bengtsson, Margaretha Persson och Agneta Andréasson konståret.
Ni som vill veta mer om folktro, hiskeligheter och annat elände kan redan nu boka in lördagen den 16 februari kl 13.00, och söndagen den 3 mars kl 13.00. Då bjuder Ronnie Holmberg på föredrag och berättar mer om sina målningar som är tolkningar kring den svenska folktron. Ronnie Holmbergs målsättning är att under utställningens gång skapa en 10-meters målning på temat folktro. Han har riggat upp ett jättestaffli i det inre rummet på galleriet och där kommer vi att kunna följa målningen från början till färdigt alster.
Utställningen kommer att ha öppet på lördagar och söndagar kl 11-15.
Är ni en hel grupp som vill besöka utställningen under veckodagarna då det vanligtvis är stängt? Kontakta oss så försöker vi att ordna en visning som passar både er och oss.
Ronnie och hans målargrupp Eva, Margaretha och Agneta hälsar er hjärtligt välkomna, via Christina Karlsson!
16-24 mars: Akvarellmålningar av Irene Rembert, Ulla Lindkvist, Maj-Lis Jensen och postumt Thea Therry.
Frida Nordvall återkommer med Colourful Humans. Frida har förmågan att återge och se de där intressanta färgstarka människorna som finns runtomkring oss på olika platser i världen.
30 mars – 7 april: Tina Mattsson Lerklickens keramik
13 – 22 april Påskhelgen Ally Gyllenhammar
Maria Yrsa Rönneus
27 april – 5 maj: Marie Holgersson och Ingela Johansson har båda rötter i Svedala och nu återvänder de med en utställningen Färgande vänskap. Marie Holgersson målar Damer i hatt och färgstarka abstrakta akrylmålningar. Ingela Johansson målar olika slags pilträd.
Christina Karlsson ställer ut bildtolkningar till diktsamlingen Våra andetag andas haikusommar. Utställningen ingår i Litteraturrundans program den 4-5 maj.
11- 19 maj Ulrika Liljenström och Jakob Liljenström
Maria Hedin och Aila Hedin
25 maj – 2 juni Dina Eriksson målar gärna blommor, skogsmotiv och en och annan hund
Lise Thorup
8-16 juni Utställning för barn och ungdomar under 25 år
24, 25, 26 juni Inspirationsdagar
29 juni -14 juli RTPs fotogrupp
20-28 juli
3 – 25 augusti Retrospektiv utställning med inlånade verk av Thore Malmros
31 augusti – 8 september Samlingsutställning: Växter och motorer
14 – 22 september Martin Hedenmo
Stigen över vattnet. Akrylmålningar inspirerade av vardag, mytologiska motiv och djur. Det rör sig i en hinna mellan vardagliga händelser och en parallell verklighet där innebörden och meningsfullheten finns.
28 september – 20 oktober: Kulturdagen den 5 oktober
Temautställning: SveDalahästar och svenska högtider
26 oktober – 3 november Åke Ziegenfeldt
Christina Forsberg
9-17 november Margareta Lindblad och Cecilia Helgsten
Textilt hantverk i form av täcken, dukar och annat av lappteknik samt tomtar av filt i olika färger.
23 november – 8 december: Adventsutställning för KVIS-medlemmar
Jag började med att skriva rubriken höjdpunkter 2018 med syftet att välja ut några enstaka höjdpunkter från året, men insåg snabbt att det i princip är omöjligt att välja ut några enstaka höjdpunkter då varje utställning varit unik. 2018 innefattade totalt 19 helt olika typer av utställningar.
En av de många höjdpunkterna var konceptutställningen det Ofattbara 3.0. Det som utmärkte denna utställning var att den bestod av ett helt koncept kring en idé om hur vi tolkar det ofattbara. Konceptutställningen omfattade målningar, digital film och skulpturer av Joakim Larsson, poesi av Stina Larsson och ljud av Cornelia Larsson. Under denna utställning kom galleriet att för första gången ingå i den årliga Litteraturrundan då det arrangerades poesiläsning och boksamtal.
En annan höjdpunkt var samlingsutställningen för barn- och ungdomar i åldrarna 5 – 23 år. Här visades allt från målningar till klänning av tidningspapper, film och skulptur.
Utställningen då det för första gången visades ett äkta trollspö på galleriet tillsammans med Bodil Bengtsens spännande marionettdockor.
Retrospektiv utställning med bildberättelser ur Greta Wetterlöf-Rhodins konstnärsliv.
Olika landskap med motiv från Svedala, Skanör till New York med Leif I.R Lindén, Bo Lindblom och Kjell A Nilsson.
2018 inleddes med textilt konsthantverk av Margareta Lindblad, Cecilia Hegelsten och målningar av Marianne Olsson.
Irene Rembert , Ulla Lindqvist, Maj-Lis Jensen ställde ut akvareller, akryl och hyllade sin vän Thea Terry genom att postumt ställa ut hennes keramik.
Ronnie Holmberg påminner oss om vårt nordiska kulturarv genom att måla sina tolkningar av berättelser ur den poetiska Eddan, och här ser vi ett historiskt motiv från Torups slott.
Påskhelgen förgylldes med Maria Yrsa Rönneus akvarellmålningar av djur, Gunilla Lundströms betong och Cecilia Derdeli Pentmos färgstarka akrylmålningar.
RTP:s fotogrupp visade fotografier från sina fotoexpeditioner.
Martin Hedenmos fantasifulla alster med människor, djur och natur.
Akvareller av Maria Eiman och graffitiinspirerade alster av Jack Eiman.
Retrospektiv utställning i naturens tecken med bildspel varje heltimme av Anna-Karin Wihlborg, Kjell Wihlborg och Barbro Wihlborg.
Föredrag och akvarellmålningar av Måns Sjöberg om hans expeditioner på Svalbard.
Jonathan Ströms stämningsfulla akvarellmålningar av flygande fän och rangliga ruckel tillsammans med Christina Forsberg dokumentationer av hus i Svedala med omnejd.
Söderslättsmärktas samlingsutställning med skulptur, keramik, glas och målningar.
Temautställningen Växter och motorer i samband med den årliga Motor- och veteranbilsdagen i Svedala.
Kulturkalaset då vi bjöd in till temat, Vad är svensk kultur? Det var här vi i styrelsen ställde ut och lanserade våra SveDalahästar för första gången. SveDalahästen är precis som Svedalaborna och utställningarna på galleriet; Var och en har sin personlighet och är unik på sitt eget vis. Vi anordnade ett kulturquis, poesiläsning, konstutställning, fototävling och en ätbar installation med kakbuffé bestående av sju sorters kakor.
Årets sista men långtifrån minsta utställning var den årliga adventsutställningen som i år bestod av en samlingsutställning av ett trettiotal KVIS-medlemmar. I samband med adventsutställningen hölls dragningen på vårt konstlotteri för medlemmar. En annan nyhet var att det för första gången anordnades en bokrelease på Galleri KVIS då jag lanserade diktboken, Våra andetag andas haikusommar. Det finns en hyllning till Galleri KVIS i boken.
Det finns fler höjdpunkter än så. Inspirationsdagarna med kalligrafikurs, haikudiktning och mycket mer. Galleri KVIS uppmärksammades med Svedala kommuns kulturstipendium för arbetet under år 2017. Stipendiet delades ut under festliga former på Sveriges nationaldag den 6 juni 2018.
Det är här allt händer så nog är Galleri KVIS, Möjligheternas galleri!
Vilket år! Vill ni läsa mer om utställningar och arrangemang från år 2018 så är ni välkomna att botanisera bland våra tidigare blogginlägg.
Vi känner oss stolta över att vara en del av Galleri KVIS, Konstens vänner i Svedala, och det är tillsammans med er medlemmar, besökare och utställare som vi skapar, Möjligheternas galleri!
Nytt år och nya möjligheter. Vi önskar er alla en god fortsättning på 2019!