Årskrönika 2018

Galleri KVIS Möjligheternas galleri!

Jag började med att skriva rubriken höjdpunkter 2018 med syftet att välja ut några enstaka höjdpunkter från året, men insåg snabbt att det i princip är omöjligt att välja ut några enstaka höjdpunkter då varje utställning varit unik.  2018 innefattade totalt 19 helt olika typer av utställningar.

det Ofattbara 3.0 med Joakim Larsson, Stina Larsson och Cornelia Larsson

En av de många höjdpunkterna var konceptutställningen det Ofattbara 3.0. Det som utmärkte denna utställning var att den bestod av ett helt koncept kring en idé om hur vi tolkar det ofattbara. Konceptutställningen omfattade målningar, digital film och skulpturer av Joakim Larsson, poesi av Stina Larsson och ljud av Cornelia Larsson. Under denna utställning kom galleriet att för första gången ingå i den årliga Litteraturrundan då det arrangerades poesiläsning och boksamtal.

Vernissagemingel på det Ofattbara 3.0

En annan höjdpunkt var samlingsutställningen för barn- och ungdomar i åldrarna 5 –  23 år. Här visades allt från målningar till klänning av tidningspapper, film och skulptur.

Utställningen då det för första gången visades ett äkta trollspö på galleriet tillsammans med Bodil Bengtsens spännande marionettdockor.

Bodil Bengtsen

Retrospektiv utställning med bildberättelser ur Greta Wetterlöf-Rhodins konstnärsliv.

Greta Wetterlöf-Rhodin

Olika landskap med motiv från Svedala, Skanör till New York med Leif I.R Lindén, Bo Lindblom och Kjell A Nilsson.

Leif I.R Lindén

2018 inleddes med textilt konsthantverk av Margareta Lindblad, Cecilia Hegelsten och målningar av Marianne Olsson.

Cecilia Helgsten och Margareta Lindblad

Irene Rembert , Ulla Lindqvist, Maj-Lis Jensen ställde ut akvareller, akryl och hyllade sin vän Thea Terry genom att postumt ställa ut hennes keramik.


Irene Rembert , Ulla Lindquist och Maj-Lis Jensen

Ronnie Holmberg påminner oss om vårt nordiska kulturarv genom att måla sina tolkningar av berättelser ur den poetiska Eddan, och här ser vi ett historiskt motiv från Torups slott.

Ronnie Holmberg

Påskhelgen förgylldes med Maria Yrsa Rönneus akvarellmålningar av djur, Gunilla Lundströms betong och Cecilia Derdeli Pentmos färgstarka akrylmålningar.

RTP:s fotogrupp visade fotografier från sina fotoexpeditioner.

Ann-Kristin Thönnersten

Martin Hedenmos fantasifulla alster med människor, djur och natur.

Martin Hedenmo

Akvareller av Maria Eiman och graffitiinspirerade alster av Jack Eiman.

Jack Eiman

Retrospektiv utställning i naturens tecken med bildspel varje heltimme av Anna-Karin Wihlborg, Kjell Wihlborg och Barbro Wihlborg.

Anna-Karin Wihlborg, Barbro Wihlborg och Kjell Wihlborg

Föredrag och akvarellmålningar av Måns Sjöberg om hans expeditioner på Svalbard.

Måns Sjöbergs föredrag introduceras av Ulrika Liljenström

Jonathan Ströms stämningsfulla akvarellmålningar av flygande fän och rangliga ruckel tillsammans med Christina Forsberg dokumentationer av hus i Svedala med omnejd.

Jonathan Ström och Christina Forsberg

Söderslättsmärktas samlingsutställning med skulptur, keramik, glas och målningar.

Mandy von Appen

Temautställningen Växter och motorer i samband med den årliga Motor- och veteranbilsdagen i Svedala.

Blanka Nantin

Kulturkalaset då vi bjöd in till temat, Vad är svensk kultur? Det var här vi i styrelsen ställde ut och lanserade våra SveDalahästar för första gången. SveDalahästen är precis som Svedalaborna och utställningarna på galleriet; Var och en har sin personlighet och är unik på sitt eget vis. Vi anordnade ett kulturquis, poesiläsning, konstutställning, fototävling och en ätbar installation med kakbuffé bestående av sju sorters kakor.

Galleri KVIS styrelses SveDalahästar

Årets sista men långtifrån minsta utställning var den årliga adventsutställningen som i år bestod av en samlingsutställning av ett trettiotal KVIS-medlemmar. I samband med adventsutställningen hölls dragningen på vårt konstlotteri för medlemmar. En annan nyhet var att det för första gången anordnades en bokrelease på Galleri KVIS då jag lanserade diktboken, Våra andetag andas haikusommar. Det finns en hyllning till Galleri KVIS i boken.

Bokprat med diktsamling av Christina Karlsson

Det finns fler höjdpunkter än så. Inspirationsdagarna med kalligrafikurs, haikudiktning och mycket mer. Galleri KVIS uppmärksammades med Svedala kommuns kulturstipendium för arbetet under år 2017. Stipendiet delades ut under festliga former på Sveriges nationaldag den 6 juni 2018.

Nationaldagen den 6 juni fr.v Ewa Lennerling, Margaretha Persson, Christina Karlsson, Ulrika Liljenström, Ingegerd Andersson och Eva Bengtsson

Det är här allt händer så nog är Galleri KVIS, Möjligheternas galleri!

Vilket år! Vill ni läsa mer om utställningar och arrangemang från år 2018 så är ni välkomna att botanisera bland våra tidigare blogginlägg.

Vi känner oss stolta över att vara en del av Galleri KVIS, Konstens vänner i Svedala, och det är tillsammans med er medlemmar, besökare och utställare som vi skapar, Möjligheternas galleri!

Galleri KVIS styrelse 2018/2019
bakre rad fr vänster Yvonne Fors, Ingegera Andersson, Ewa Lennerling, Ann-Magreth Albin, Eva Bengtsson, Margaretha Persson,
främre rad från vänster: Christina Karlsson och Ulrika Liljenström


Nytt år och nya möjligheter. Vi önskar er alla en god fortsättning på 2019!

Styrelsen i Galleri KVIS via Christina Karlsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *