Akvareller av Måns Sjöberg

Föredrag med Måns Sjöberg på Galleri KVIS den 20 oktober 2018

Igår var det föredrag på Galleri KVIS. På bilden ser ni när Ulrika Liljenström presenterar Måns Sjöberg och hans föredrag. Många besökare var på plats för att lyssna på berättelser från Svalbard.

Måns berättade bland annat om  att det före kamerans tid var vanligt att akvarellmålare fick följa med på forskningsexpeditioner för att dokumentera, men i samband med kamerans framfart har det efter hand blivit norm att dokumentera med fotografi. Detta fram till och med någon gång på 80-talet då började man sakna de möjligheter som akvarelltekniken ger och återigen bjuda med akvarellkonstnärer för att dokumentera. Föredraget handlade om upplevelser från forskningsexpeditionerna på Svalbard där Måns sitter ute i naturen för att dokumentera. Han berättar också att det måste gå snabbt när man målar utomhus i en sådan miljö och att en akvarell måste målas klart på ca 5-30 minuter. Isbjörnarna får man ju inte gå nära så de dokumenteras oftast från en båt som stilla glider förbi och då sitter han ute på båten och målar.

En mätt isbjön i vila tillsammans med två uppmärksamma tretåade måsar.

När han målade av valrossarna satt han ute på marken en bra bit ifrån dem och dokumenterade deras beteende i akvarell.

Här ser ni hur landskapet på Svalbard ser ut.

Målningarna i det främre rummet är motiv från Svalbard och målningarna i det inre rummet kommer från olika platser i Sverige.

Idag, söndagen den 21 oktober kl 11-15 är det sista chansen att se utställningen. Måns Sjöberg kommer att vara på galleriet hela dagen så det finns fortfarande möjlighet för er som har frågor att komma dit och diskutera Svalbard eller akvarellmålning i största allmänhet.

Vi på Galleri KVIS tackar Måns Sjöberg för en fantastisk utställning och för två inspirerande och intressanta föredrag!

Galleri KVIS via

Christina Karlsson

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *