Kvinnokraft med nio Söderslättsmärkta konstnärer, den 26 oktober – 4 november 2018

Nio Söderslättsmärkta kvinnor ställer ut på Galleri KVIS. Namnen på konstnärerna är Mandy von Appen, Ros-Marie Wagner, Petra Andersson, Frida Nordvall, Barbro Jönsson, Dina Eriksson, Eva Bengtsson, Gunilla Lundström och Margaretha Persson. Utställningen har öppet på lördag den 3 november och söndag den 4 november kl 11-15. I detta inlägg bjuder vi på ett axplock, vill ni se flera alster så är ni hjärtligt välkomna till Galleri KVIS

Mandy von Appen

Är en Tråkmåns verkligen tråkig, eller är det egentligen så att Tråkmånsen sitter inne med de mest innovativa idéerna? Mandy von Appens skulpturer får en att tänka till och fundera kring de gripande och högst personliga skulpturerna. Det är dessutom intressant att stanna upp och läsa berättelserna om varje skulptur.

Sjölejonet av Mandy von Appen

Ros-Marie Wagner

Dekorativ stilren collografi av Ros-Marie Wagner

Ros-Marie Wagner

Blandteknik av Ros-Marie Wagner.

Petra Andersson

Glasfusing av Petra Andersson

Petra Andersson

Frida Nordvall

Frida Nordvalls intresse för olika personligheter och folkslag återspeglas i hennes detaljrika blyerts- och tuschmålningar. På bilden ovanför möter vi Gumman från marknaden och på bilden nedan Uteliggaren i San Fransisco.

Frida Nordvall

Barbro Jönsson

“Kom ut i solen” och fundera över vad titeln vill säga när du betraktar Barbro Jönssons akrylmålning.

Barbro Jönsson

Dina Eriksson

Dina Eriksson hämtar inspiration till sina oljemålningar direkt från naturen. Kom in och fråga så får du veta mera om hennes alster. När jag frågade om de spännande träden på målningen nedanförfick jag veta att de växer i närheten av Svaneholms slott.

Dina Eriksson

Eva Bengtsson

SveDalahästarna är här för att stanna och det fina med SveDalahästarna är att var och en har sin egen personlighet som ofta kan kopplas direkt till personen bakom skapelsen. Eva Bengtssons keramikhästar i olika färger har svansar av äkta hästtagel. På samma hylla som SveDalahästarna sitter en keramikuggla och funderar tillsammans med två små änglar som bär med sig ett budskap om att vi har en julhelg som nalkas.

Eva Bengtsson

Gunilla Lundström

I lagom tid till Halloween spökas det i passagen på galleriet. Där bland svampar och blad är det fullt möjligt att träffa på Gunilla Lundströms  charmiga  betongspöken.

Gunilla Lundström

Margaretha Persson

Innersta rummet blir upplyst av Margaretha Perssons ljusramper i olika färger. Bredvid ljusramperna presenteras en lite mer innovativ konstform som samtidigt kan användas som valuta, konstformen heter Artmoney och ni som har frågor kan vända er direkt till Margaretha för svar.

Margaretha Persson

Välkomna!

Bild och text av Christina Karlsson

Mingelbilder från Svedala kommuns kulturkalas på Galleri KVIS 2018

Under Kulturkalasdagen den 6 oktober fick vi besök av fotografen Tobias Annerfeldt vid några olika tillfällen. Vi har fått ta del av fotografierna och bjuder här på minnesbilder, Kulturkalset  ur Tobias Annerfeldts ögon.

Ulrika Liljenström höll i årets kulturquis som var kopplat till temautställningen om svensk kultur. Frågorna varierade men den som brukar besöka våra utställningar gynnades så några av frågorna kunde härledas till de utställningar som vistas på galleriet under senare år.

Många deltog i kulturquiset.

Besökare beundrar Bengt Savheds naturmålningar med motiv från Svedala med omnejd.

SveDalahästen som kommunicerar med Spadtaget

 

Poesiläsning av Christina Karlsson

Tack till Tobias Annerfeldt, för att vi fick ta del av dina fotografier!

GALLERI KVIS via Christina Karlsson

 

 

 

Akvareller av Måns Sjöberg

Föredrag med Måns Sjöberg på Galleri KVIS den 20 oktober 2018

Igår var det föredrag på Galleri KVIS. På bilden ser ni när Ulrika Liljenström presenterar Måns Sjöberg och hans föredrag. Många besökare var på plats för att lyssna på berättelser från Svalbard.

Måns berättade bland annat om  att det före kamerans tid var vanligt att akvarellmålare fick följa med på forskningsexpeditioner för att dokumentera, men i samband med kamerans framfart har det efter hand blivit norm att dokumentera med fotografi. Detta fram till och med någon gång på 80-talet då började man sakna de möjligheter som akvarelltekniken ger och återigen bjuda med akvarellkonstnärer för att dokumentera. Föredraget handlade om upplevelser från forskningsexpeditionerna på Svalbard där Måns sitter ute i naturen för att dokumentera. Han berättar också att det måste gå snabbt när man målar utomhus i en sådan miljö och att en akvarell måste målas klart på ca 5-30 minuter. Isbjörnarna får man ju inte gå nära så de dokumenteras oftast från en båt som stilla glider förbi och då sitter han ute på båten och målar.

En mätt isbjön i vila tillsammans med två uppmärksamma tretåade måsar.

När han målade av valrossarna satt han ute på marken en bra bit ifrån dem och dokumenterade deras beteende i akvarell.

Här ser ni hur landskapet på Svalbard ser ut.

Målningarna i det främre rummet är motiv från Svalbard och målningarna i det inre rummet kommer från olika platser i Sverige.

Idag, söndagen den 21 oktober kl 11-15 är det sista chansen att se utställningen. Måns Sjöberg kommer att vara på galleriet hela dagen så det finns fortfarande möjlighet för er som har frågor att komma dit och diskutera Svalbard eller akvarellmålning i största allmänhet.

Vi på Galleri KVIS tackar Måns Sjöberg för en fantastisk utställning och för två inspirerande och intressanta föredrag!

Galleri KVIS via

Christina Karlsson

 

 

Akvareller från Svalbard av Måns Sjöberg den 13 -21 oktober 2018

 

Måns Sjöberg på Galleri KVIS

Vi var många som lyssnade fascinerat när Måns Sjöberg berättade om sina forskningsexpeditioner till Svalbard. Tänk att se en isbjörn ligga och sova på ett isflak, eller att sitta en bit ifrån ett gäng valrossar och måla av dem.

Var du en av dem som missade Måns Sjöbergs föredrag i lördags så har du möjlighet att komma och lyssna på det lördag den 20 oktober kl 14.00.

Själva utställningen är öppen på lördag och söndag kl 11-15, och på lördag den 20 oktober har Måns lovat att hålla föredraget en gång till.

 

Måns Sjöberg

Välkomna!

Vinnare i KVIS fototävling

Tobias Annerfeldt

Motivering: Kvällens hetaste fotografi, förmedlar ljus och värme från såväl insidan som utsidan av Galleri KVIS. Bilden kan även relateras till att galleriet drivs av en samling eldsjälar som verkar för och brinner för att berika samhället med konst och kultur.

Tobias Annerfeldt

Motivering: Ett intressant och kommunikativt fotografi som kan tolkas på flera sätt. Galleri KVIS är ett galleri som blomstrar. Galleri KVIS befinner sig i sin egen lilla värld, i en egen liten bubbla/glaskula tillsammans med en egen himmel och en solgul maskrosblomma mot bakgrunden av asfalt. Maskrosen har likt ett galleri som drivs ideellt inte alltid de bästa förutsättningarna, men den är en överlevare som klarar sig även i ett tufft samhällsklimat. Ett fotografi som inbjuder till tolkningar och kommunikation.

Ullakersti Carlsson

Motivering: Mingelbild som fångat en del av utställningen tillsammans med kära återseenden och nya möten mellan människor som samlats på Galleri KVIS kring ett gemensamt intresse för konst.

Tack alla ni som förgyllde kulturkalaset med bilder som placerade Galleri KVIS i rampljuset <3

Christina Karlsson

 

Kulturkalas med svensk kultur, lördagen den 6 oktober 2018, kl 15-20

Monica Holmquist

Svensk kultur. Vi på Galleri KVIS värnar om konst- och kulturlivet i vår kommun och därför menar vi att det är viktigt att belysa frågor som har med kultur att göra. För några månader sedan utlyste vi frågan, Vad är svensk kultur? I denna utställning får ni se hur ett urval av konstnärer valt av tolka temat svensk kultur.

Monica Holmquist

Monica Holmquist lockar fram barndomsminnen med sina fantastiska målningar av brioleksaker i trä. Varje målning har dessutom ett fyndigt namn, i form av ett adjektiv, som skapar en dialog med målningen. Brio kan kopplas till svensk företagaranda, hållbarhet och utrymme för barnets lek.

Föregångare av Monica Holmquist

Frida Nordvall

Frida Nordvall fascineras av den färgstarka samiska kulturen i norr. Hon talar varmt om det färgstarka folket i norr, om renarna, björnarna och det karga norrländska klimatet.

Kvinna med barn, av Frida Nordvall

Ann-Magreth Albin

Ann-Magreth Albin talar värnar om Barabygden och placerar gärna Killehuset i rampluset. Hon har genom åren samlat på sig broschyrer och material om Bara som nu nu visas i denna utställning. Ann-Magreth har lånat in Bertil Lundahl spännande målningar av Lindholmen, ett Naverlönnblad av keramik och en virkad familj i folkdräkt.

Ann-Magreth Albin

Anna-Karin Wihlborg

Anna-Karin Wihlborg kopplar samman svensk kultur med allemansrätten, den vackra naturen, de fascinerande djuren, Idas sommarvisa  och Astrid Lindgrens sagolika värld.

Anna-Karin Wihlborg

Margaretha Persson

Margaretha Persson placerar den svenska floran i rampljuset via Carl von Linné. En blågul mustasch av glas kommunicerar såväl med vår blågula flagga som med rockbandet Mustasch.

Margaretha Persson

Eva Bengtsson

Eva Bengtssons Sve-Dalahästar av stengodskeramik.

Bengt Savhed

Bengt Savheds natursköna oljemålningar från omgivningar i Svedala.

Bengt Savhed

Den person som vinner kulturquiset på lördag den 6 oktober kl 17.00, vinner denna vackra Sve-Dalahäst skapad av Eva Bengtsson.

Eva Bengtsson

Missa inte kulturkalaset på lördag den 6 oktober kl 15-20.                                  Kulturquis av Ulrika Liljenström kl 17                                                                  Poesiläsning av Christina Karlsson kl 16 och 19

#kviskulturkalas2018

Fototävling: Ta ett fotografi någonstans på eller utanför Galleri KVIS under kulturkalaset 2018, publicera i ditt Instagramflöde , använd hashtag  #kviskulturkalas2018. De tre bästa fotografierna presenteras i bloggen på vår hemsida gallerikvis.se, söndagen den 7 oktober kl 18.00.

Välkomna!

 

 

 

SveDalahästar

Varje häst bär en historia. För en tid sedan samlades vi i Galleri KVIS styrelse för ett lite annorlunda styrelsemöte och det var då vi målade våra SveDalahästar. Installationen med SveDalahästar ingår i temautställningen om svensk kultur.

Margareta Perssons häst kommunicerar med konstverket Spadtaget, som inom kort ska invigas på Åkerbruket här i Svedala.

Upplysningshästen. Margaretha Perssons andra häst knyter an till priderörelsen som propagerar för att människor ska vara stolta över sin sexuella identitet, HBTQ. Upplysning behövs.

Ingegerd Anderssons häst knyter an till Svedalas kommuns vapensköld med blad från Naverlönnen.

Ulrika Liljenström knyter an till naturen med schblonmålningar i grönt och rosa.

Eva Bengtssons hästar med svansar av äkta hästtagel, knyter an till traditionell folkdräkt och hantverk.

Yvonne Fors häst går i tonerna rött, blått och guld.

Ewa Lennerlings häst är dekorerad med småglimtar av stjärnor, blommor, månar, cirklar och hjärtan.

Christina Karlsson menar att delar av vår svenska kultur återspeglas i de sagor vi väljer att bevara och berätta, i vårt hantverk, i våra drömmar och i våra blomstrande idéer.

Den sista hästen dök upp strax före kulturkalaset så därför uppdaterar jag detta inlägg i efterhand med lite nya bilder.Ann-Magreth Albins ljusblåa SveDalahäst får tankarna att vandra iväg till ett visst fotbollslag.

Alla våra SveDalahästar tillsammans.

 

Galleri KVIS styrelse hälsar er alla välkomna på kulturkalas,

lördagen den 6 oktober kl 15-20.

 

Bild och text Christina Karlsson